Μάριος Δράμαλης: Ευκαιρία για την Ελλάδα η ενεργειακή κρίση
Ευκαιρία για την ελληνική οικονομία με κυβερνητικές παρεμβάσεις και μέτρα στην καρδιά των προβλημάτων, αποτέλεσε η παγκόσμια ενεργειακή κρίση σύμφωνα με το Συντονιστή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της γραμματείας Παραγωγικων τομέων της ΝΔ, Μάριο Δράμαλη.
Ο κ. Δράμαλης αναφέρει σχετικά: “Η κρίση στην παγκόσμια οικονομία που βρίσκεται αντιμέτωπη η διεθνής κοινότητα με μια πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση που έχει πυροδοτήσει εκρηκτικές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας και έχει προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα πληθωρισμού , απειλεί με εκτροχιασμό τους προϋπολογισμούς νοικοκυριών, επιχειρήσεων, ακόμα και κρατών. Παρά την κρίση αυτή όμως , υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για την χώρα μας με την στροφή της στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την απεξάρτηση της από τα ορυκτά καύσιμα πετρέλαιο και σταδιακά από το φυσικό αέριο. Για την ενεργειακή μετάβαση ήδη έγιναν οι εξής δράσεις: Δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και πράσινης μετάβασής.
Στο «Εξοικονομώ 2021» σημειώθηκε ρεκόρ με περισσότερες από 87.000 αιτήσεις.
Με προϋπολογισμό 640 εκατ. ευρώ, το «ΗΛΕΚΤΡΑ» θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη δράση εξοικονόμησης ενέργειας στο Δημόσιο, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης κατά 30% σε 2,5 εκατ. τμ κτιρίων που θα αναβαθμιστούν.
Τον Ιούνιο 2022 ξεκίνησε το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», το μεγαλύτερο πρόγραμμα ανακύκλωσης και αντικατάστασης ηλεκτρικών συσκευών.
Πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά» τον Αύγουστο του 2020.
Αρχές Ιουλίου 2022 ξεκίνησε το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» .
Το 2022 αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ, καθώς συνδέθηκαν στο ηλεκτρικό δίκτυο νέα έργα ισχύος άνω των 1.740 MW, συνεχίζοντας τις θετικές επιδόσεις των τελευταίων τριών ετών. Την προηγούμενη χρονιά συνδέθηκαν έργα 1.115 MW και το 2020 955 MW. Το 2018 η κατάσταση ήταν εκ διαμέτρου αντίθεση, δεδομένου ότι συνδέθηκαν μόλις 250 MW νέων έργων”.
Παράλληλα ο κ. Δράμαλης, τονίζει πως έως το τέλος του 2022 η συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα έχει υπερβεί το 50% από 43% το 2021. “Τα στοιχεία αυτά μας κάνουν αισιόδοξους ότι θα πετύχουμε νωρίτερα από το 2030 τον στρατηγικό μας στόχο να καλύπτουμε πάνω από το 70% της εγχώριας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ.
Τέλη Ιουνίου ψηφίσαμε το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την επιτάχυνση της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ, την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και την ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών μονάδων.
Δημιουργούμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις προκειμένου να καθιερώσουμε τη χώρα μας ως κόμβο πράσινης ενέργειας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και βάζουμε τις βάσεις για να γίνει η Ελλάδα εξαγωγική χώρα καθαρής ενέργειας.
Ο στρατηγικός μας στόχος είναι η εγκατεστημένη ισχύς από ΑΠΕ να ανέλθει το 2030 σε 25 GW από 9 GW που είναι τώρα και από έργα αποθήκευσης ενέργειας σε τουλάχιστον 3,5 GW έναντι αρχικού στόχου 2 GW.
Η ενεργειακή μετάβαση θα αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας, δεδομένου ότι θα χρειαστούν επενδύσεις πάνω από 10 δισ. ευρώ για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων μας.
Τον περασμένο Μάιο ψηφίσαμε τον πρώτο Κλιματικό Νόμο στην ιστορία της χώρας μας. Ένα νομοθέτημα ορόσημο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη μετάβαση της χώρας μας σε καθεστώς κλιματικής ουδετερότητας.
Παράλληλα, έχουμε δρομολογήσει δύο φιλόδοξες δράσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με μπαταρία στις στέγες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τις οποίες θα εντάξουμε στο REPowerEU.
Νέο πρόγραμμα επιχορήγησης για φωτοβολταϊκά. Η επιδότηση 40%-60% αφορά 250.000 εγκαταστάσεις Φωτοβολταϊκών σε κατοικίες , επιχειρήσεις και αγρότες Με μια κρατική επιχορήγηση της επένδυσης της τάξεως του 40%-60%, για εγκατάσταση φωτοβολταικών με μπαταρίες και χρήση αντλιών θερμότητας η απόσβεση της συγκεκριμένης επένδυσης μπορεί να γίνει σε 5 χρόνια.
Επίσης θα τρέξει το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις.
Υποχρεωτική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες νέων δημοσίων και εμπορικών κτιρίων άνω των 250 τ.μ έως το 2026 και για τα ήδη υπάρχοντα έως το 2027, προβλέπει το ενεργειακό σχέδιο «REPowerEU».
Οι πρόσθετες επενδύσεις σε ηλιακά φωτοβολταϊκά στο πλαίσιο του REPowerEU θα ανέλθουν σε 26 δισεκατομμύρια ευρώ από τώρα έως το 2027.
Έως το 2030 θα κινητοποιήσουμε συνολικά για τον δομικό μετασχηματισμό του ενεργειακού κλάδου της χώρας μας περισσότερα από 44 δισ. ευρώ. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια αποφασιστικότητα για να πετύχουμε τους φιλόδοξους ενεργειακούς και κλιματικούς μας στόχους και να αλλάξουμε την Ελλάδα προς όφελος όλων των πολιτών”, υπογραμμίζει.