ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Μητροπολιτικό Πάρκο και Εκθεσιακό κέντρο στην περιοχή της Διεθνούς Εκθέσεως / Θεσσαλονίκη

Κάθε παραμονή εγκαινίων της ΔΕΘ που η πόλη ζει στους ρυθμούς μίας άλλης «Έκθεσης», αυτής των ΜΑΤ και της δυσχέρειας του κυκλοφοριακού αλλά και ξεκινά ο εφιάλτης των κατοίκων του κέντρου, η αναζήτηση του Νέου Μητροπολιτικού Θεματικού Πάρκου Θεσσαλονίκης και η ενίσχυση του τοπόσημου της ΔΕΘ πρέπει να γίνει προτεραιότητα.

 Η Διεθνής Έκθεση αποτελεί τη σημαντικότερη εξωστρεφή δραστηριότητα που έχει αναπτύξει η πόλη της Θεσσαλονίκης από το 1912. Η συμβολή της Έκθεσης στην οικονομική ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα σημαντική όχι μόνο για την περιοχή της Θεσσαλονίκης αλλά και για το σύνολο του ελλαδικού χώρου. Από το 1926 έως σήμερα η ΔΕΘ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης γίνεται το σημείο συνάντησης ανθρώπων και πολιτισμών.

Εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον γίνονται συζητήσεις και διερευνήσεις, επιτροπές και συμβούλια για μεταφορά της Έκθεσης σε νέα τοποθεσία, όπως η περιοχή της Σίνδου που έχει επικρατήσει αλλά και η περιοχή των Λαχανόκηπων στη Δυτική Θεσσαλονίκη, Λαγκαδάς, Περαία κλπ. Το αποτέλεσμα είναι ότι η έκθεση δεν εκσυγχρονίζεται, η περιοχή όπως είναι σήμερα αποτελεί μία νεκρή ζώνη στη ζωή της πόλης και η φθορά μεγιστοποιείται καθημερινά. Σε μία περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης που η χώρα αναζητά διέξοδο από την ύφεση, θα πρέπει να υπάρξει μία μεγάλη προσπάθεια για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η ΔΕΘ σε σχέση με τη διαχρονική της παρουσία στη συγκεκριμένη θέση, την οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης.

Σήμερα το θέμα της μετεγκατάστασης έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες δεδομένης της αδυναμίας εξεύρεσης κεφαλαίων για τη μεταφορά στη Σίνδο ή κάπου αλλού. Ταυτόχρονα η πόλη διεκδικεί χώρους πρασίνου και όλοι βλέπουν πολύ θετικά τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού ή μεγάλου αστικού πάρκου.

Προτείνεται η δημιουργία ενός νέου ανάγλυφου, ενός χαμηλού λόφου, στα σπλάχνα του οποίου θα κατασκευαστεί το εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο, ενώ η συνολική επιφάνεια των 180.000τμ θα διαμορφωθεί σε χώρους πρασίνου. Το νέο «έδαφος» της ΔΕΘ θα φιλοξενεί στο εσωτερικό του όλες τις νέες προβλεπόμενες χρήσεις συμπεριλαμβανομένων και 1500 θέσεων στάθμευσης.

Η ανάπλαση του οικοπέδου της ΔΕΘ επιχειρεί να μετατρέψει έναν χρόνιο αστικό θύλακα αποκλεισμού σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Στρατηγική πρόθεση είναι η δημιουργία μιας πρότυπης νησίδας που ο σχεδιασμός της αξιοποιεί και αναδεικνύει την αναπτυξιακή, πολεοδομική, αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική διάσταση της επέμβασης.

 Η περιοχή θα αποδοθεί ολοκληρωτικά στη πόλη, ενώ η δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου θα ανακουφίσει περιβαλλοντικά το κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα δημιουργήσει ένα συνεχόμενο χώρο πρασίνου από το Σειχ Σου μέχρι τη θάλασσα.

 Αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία, τη γνώση και την αξιολόγηση των προβλημάτων και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της ευρύτερης περιοχής, το στρατηγικό master plan για την ανάπλαση του οικοπέδου της ΔΕΘ επιχειρεί να μετατρέψει έναν χρόνιο αστικό θύλακα αποκλεισμού σε συγκριτικό πλεονέκτημα. Στρατηγική πρόθεση είναι η δημιουργία μιας πρότυπης νησίδας που ο σχεδιασμός της αξιοποιεί και αναδεικνύει την αναπτυξιακή, πολεοδομική, αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική διάσταση της επέμβασης.