Μετεγκατάσταση στην Θεσσαλονίκη 3 Υπουργείων
Μετεγκατάσταση στην Θεσσαλονίκη 3 Υπουργείων

Τόσα χρόνια η πόλη είχε το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης στο παλιό Διοικητήριο το οποίο στην ουσία εκτελούσε εντολές άλλων Υπουργείων και δεν είχε σχεδόν καμία δικαιοδοσία εκτός από κάποια προγράμματα ΕΣΠΑ.

 

Το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών

Με τόσα έργα εν εξελίξει κάλλιστα το υπουργείο θα μπορούσε να έχει έδρα την Θεσσαλονίκη και όχι την Αθήνα και να καταστήσει την Θεσσαλονίκη κέντρο των Βαλκανίων σε μεταφορές και υποδομές.

 

Το Υπουργείο Ψηφιακού Μετασχηματισμού

Με τόσες επενδύσεις σχηματισμού ψηφιακών hub στην πόλη της Θεσσαλονίκης και με ανακοινώσεις να γίνει ένα ψηφιακό κέντρο των Βαλκανίων είναι παραπάνω από λογικό να έρθει αυτό το Υπουργείο στην πόλη μας.   

Όχι μόνο σε ένα σύγχρονο hub τεχνολογίας και καινοτομίας, αλλά σε τεχνολογική πρωτεύουσα των Βαλκανίων έχει τη δυνατότητα να μετασχηματιστεί η Θεσσαλονίκη, καθώς έχει ήδη προσελκύσει σημαντικά ονόματα και μεγάλες επενδύσεις, στο πλαίσιο της ψηφιακής της ώθησης και της εξωστρέφειας της.

Το κέντρο ψηφιακής καινοτομίας της Pfizer

Η Pfizer και το Κέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας αναπτύσσει καινοτόμες ψηφιακές και τεχνολογικές λύσεις που προάγουν τον εταιρικό σκοπό της και την ανακάλυψη καινοτόμων φαρμάκων και εμβολίων για τους ασθενείς. Στρατηγική προτεραιότητα του Kέντρου αποτελεί η σύναψη ισχυρών συνεργασιών με ταλέντα της ακαδημαϊκής ελληνικής κοινότητας και τοπικών φορέων του οικοσυστήματος καινοτομίας.

Η επένδυση της Deutsche Telekom

Η Deutsche Telecom, η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης έδειξε και αυτή την εμπιστοσύνη της τη Θεσσαλονίκη, η οποία αποτελεί πλέον στόχο των επενδυτών.

Το νέο κέντρο ανάπτυξης λογισμικού της Deutsche Telekom IT Solutions (θυγατρικής του γερμανικού κολοσσού), το οποίο θα μετεγκατασταθεί στην Ελλάδα από την Αγία Πετρούπολη μετά τις κυρώσεις της ΕΕ για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αποτελεί μια σημαδιακή κίνηση και για άλλους ενδιαφερόμενους επενδυτές του τεχνολογικού τομέα.

Η θερμοκοιτίδα ΟΚ!Τhess

Στα χρόνια λειτουργίας της θερμοκοιτίδας startup ΟΚ!Thess από το 2013, την οποία συνέστησαν που συνέστησαν δήμος, πανεπιστήμια και επιχειρηματικοί φορείς, υποστηρίχθηκαν 150 επιχειρηματικές ομάδες, προέκυψαν 40 νεοφυείς επιχειρήσεις, οι οποίες συνεισέφεραν 200 νέες θέσεις εργασίας και συγκέντρωσαν δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια 5 εκατ. ευρώ.

Deloitte - Pfizer - Accenture - Cisco - Bayer

Την ανάγκη το οικοσύστημα καινοτομίας της Θεσσαλονίκης να προσελκύσει και διεθνές ανθρώπινο ταλέντο, πέραν του εγχώριου, ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως το δυναμικό της πόλης ως διεθνούς καινοτομικού hub, επισήμανε από την πλευρά του ο Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, partner της Deloitte. Το 2018 η πολυεθνική εταιρεία έθεσε σε λειτουργία στην Τεχνόπολη Θεσσαλονίκης το Πρότυπο Κέντρο Τεχνογνωσίας (DACC) της Deloitte Ελλάδας, στο οποίο έχουν βρει επαγγελματική στέγη περί τους 800 εξειδικευμένους νέες και νέους επιστήμονες.

Είναι λοιπόν σαφές πως η Θεσσαλονίκη χτίζει σταδιακά ένα οικοσύστημα καινοτομίας, στο οποίο συμβάλλουν από μικρές νεοφυείς επιχειρήσεις, μέχρι πολυεθνικές, ερευνητικά ιδρύματα όπως το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και σε λίγα χρόνια το τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς ThessINTEC.