ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΣΗ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ενεργειακός θησαυρός στα εργοστάσια απορριμμάτων
Στη Γερμανία και τις χώρες την Σκανδιναβίας που οι λύσεις για τα απορρίμματα είναι ένα είδος πιλότου για όλη την παγκόσμια αγορά, η ενέργεια από την επεξεργασία σκουπιδιών έχει την ικανότητα να τροφοδοτεί ολόκληρες πόλεις.
Η ενεργειακή αξιοποίηση απορριμμάτων γίνεται είτε με απευθείας καύση αποβλήτων είτε με καύση δευτερογενούς καυσίμου (π.χ μείγμα χαρτιού, πλαστικού) που παράγεται κατά το στάδιο της μηχανικής - βιολογικής επεξεργασίας.
Οι μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης έχουν δυο μέρη: τον αποτεφρωτή, εντός του οποίου απελευθερώνεται η ενέργεια και το σύστημα ενεργειακής αξιοποίησης το οποίο μετατρέπει την ενέργεια σε ηλεκτρισμό ή ατμό.
Σήμερα στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι υπάρχουν σχεδόν 300 αντίστοιχες μονάδες και όλες σχεδόν οι μητροπόλεις έχουν ενσωματώσει μονάδες ενεργειακής αξιοποίησης οι οποίες καίνε τα υπολείμματα της ανακύκλωσης και μόνο αυτά. Το ρεύμα που παράγεται από αυτές τις μονάδες τροφοδοτεί 400.000 νοικοκυριά και καλύπτει τις ανάγκες περίπου 1.2 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ενέργεια ικανή να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες σε ηλεκτρισμό περίπου 5.500 νοικοκυριών πρόκειται να εξασφαλιστεί μέσω της ενεργειακής αξιοποίησης του παραγόμενου βιοαερίου του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (Χ.Υ.Τ.Α) Μαυροράχης.
Όπως έγινε γνωστό, το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή, συντήρηση και 20ετή λειτουργία των εγκαταστάσεων συλλογής και εκμετάλλευσης του παραγόμενου βιοαερίου του εν΄ λόγω Χ.Υ.ΤΑ. Μάλιστα, ο ανάδοχος θα βελτιώσει το δίκτυο συλλογής του βιοαερίου στην πλήρη έκτασή του, ενώ όπου κρίνεται απαραίτητο θα προβεί σε νέες κατασκευές.
Ειδικότερα, το συλλεγόμενο βιοαέριο θα τροφοδοτεί τη νέα μονάδα ενεργειακής αξιοποίησης κατάλληλης δυναμικότητας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτιμάται ότι θα απορροφώνται περίπου 2.000 m3 /h βιοαέριο ενώ η ετήσια παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα ανέρχεται περίπου σε 22.000 MWh,
Όπως, με την επένδυσή της εκτιμώμενου ύψους 4 εκ. ευρώo, «ο Χ.Υ.Τ.Α Μαυροράχης καθίσταται πλέον όχι μόνο απόλυτα σύμφωνος με τις επιταγές της εθνικής νομοθεσίας, αλλά μετατρέπεται και σε μια σημαντική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας με πολλαπλά περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη».
Η σύμβαση για τo έργο υπογράφηκε την Πέμπτη με τον Περιφερειακό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ για την πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας ο ανάδοχος θα συμβληθεί με τον ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Με την υπογραφή της σύμβασης ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας υλοποιεί το δεύτερο σημαντικό περιβαλλοντικό έργο αξιοποίησης του εκλυόμενου βιοαέριου των χώρων ταφής των απορριμμάτων του προς παραγωγή ηλεκτρισμού, μετατρέποντας έτσι ένα περιβαλλοντικό πρόβλημα σε μια χρήσιμη μορφή ενέργειας.