ΡΥΠΑΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η ρύπανση του περιβάλλοντος στην Θεσσαλονίκη
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη της Ελλάδας, η οποία κατοικείται από 1.000.000 πολίτες. Με τη θέληση μας λοιπόν, ή όχι ρυπαίνουμε την ατμόσφαιρα της πόλης μας , με αποτέλεσμα να ζούμε σε ανθυγιεινό περιβάλλον. Ένα από τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης είναι η μόλυνση της θάλασσάς της (ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ) κυρίως από ανθρώπινα λάθη και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κακή εικόνα της πόλης μας και τον εξευτελισμό της σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα της Θεσσαλονίκης είναι ότι το μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού της δημιουργεί πολλά απόβλητα που με τη σειρά τους καταλήγουν στις χωματερές και δημιουργούν μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα. Γι’ αυτό και στο μέλλον όλοι μας, μαζί με το κράτος , χρειάζεται να βρούμε τις λύσεις που πρέπει, για να λυθεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα της πόλης μας.
Το ατμοσφαιρικό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης
Στην πόλη της Θεσσαλονίκης, υψηλές τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης παρατηρούνται μόνο στο Εμπορικό και Διοικητικό Κέντρο της πόλης, όπου λόγω συγκέντρωσης δραστηριοτήτων και έντονης κυκλοφοριακής κίνησης εμφανίζονται, μερικές ημέρες το χρόνο, υπερβάσεις των ορίων επιφυλακής για ορισμένους ρύπους, όπως το διοξείδιο του αζώτου, το μονοξείδιο του άνθρακα και ο καπνός. Η πυκνοκατοικημένη περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονίκης δε φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Συμπερασματικά, τα επίπεδα ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη κυμαίνονται ανάμεσα στις οριακές τιμές ποιότητας της ατμόσφαιρας, που ορίζει ως "υποχρεωτικές" η Ελληνική Νομοθεσία και οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής 'Ένωσης και στις κατευθυντήριες τιμές (στόχους), οι οποίες αναφέρονται στην Ελληνική και Κοινοτική Νομοθεσία. Οι υψηλότερες τιμές ατμοσφαιρικής ρύπανσης, στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, εμφανίζονται το χειμερινό εξάμηνο (με εξαίρεση το όζον). Τους καλοκαιρινούς μήνες (Ιούνιο, Ιούλιο Αύγουστο) παρατηρείται σημαντική ύφεση των δραστηριοτήτων της πόλης. Επίσης, τη θερινή περίοδο, οι συνθήκες αερισμού της πόλης είναι καλύτερες και γενικώς οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη διάχυση και διασπορά των ατμοσφαιρικών ρύπων.
Έτσι, με βάση τα σημερινά δεδομένα ανάπτυξης, στη Θεσσαλονίκη και στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης δεν αναμένεται έντονη εκδήλωση "φωτοχημικού νέφους", στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον. Παρόλα αυτά πρέπει να επισημάνουμε ότι οι συγκεντρώσεις του διοξειδίου του αζώτου βρίσκονται πολύ κοντά στις οριακές τιμές της Ελληνικής Νομοθεσίας και της αντίστοιχης Κοινοτικής Οδηγίας, στο Εμπορικό Κέντρο της πόλης, ενώ τα οξείδια του αζώτου γενικότερα και ειδικότερα το όζον εμφανίζουν αυξητικές τάσεις στους Περιφερειακούς Σταθμούς. Από την επεξεργασία των μέχρι τώρα στοιχείων προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις, που δείχνουν ότι το "νέφος" της Θεσσαλονίκης μετεξελίσσεται σταδιακά, αλλά σταθερά, από νέφος αιθαλομίχλης, όπου βαρύνουσα σημασία έχουν οι ρύποι διοξείδιο του θείου και καπνός, σε φωτοχημικό νέφος, όπου σημαντικότερο ρόλο διαδραματίζουν οι ρύποι όπως τα οξείδια του αζώτου, οι υδρογονάνθρακες και το όζον . Τα προβλήματα του Θερμαϊκού Μια κλειστή και αβαθής θάλασσα, όπως ο Θερμαϊκός, που δέχεται καθημερινά 180.000 κυβικά μέτρα αστικά λύματα (συμπεριλαμβανόμενων σ' αυτά των αποβλήτων από βιοτεχνίες, γκαράζ και διάφορα εργαστήρια που βρίσκονται διάσπαρτα στην πόλη), στα οποία προστίθενται βιομηχανικά απόβλητα και που απορροφά 50.000 τόνους λιπασμάτων και 300 τόνους φυτοφαρμάκων το χρόνο, δεν μπορεί να είναι υγιής. Η Θεσσαλονίκη είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το Θερμαϊκό. Η παλιά κυρίως παραλία αποτελεί το σημαντικότερο πόλο έλξης και αισθητικής απόλαυσης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες αυτής της πόλης, ιδιαίτερα κατά τη δύση του ηλίου.
Η ανακύκλωση τον απορριμμάτων, από τα οποία θέλουμε να απαλλαγούμε, μπορούν να γίνουν χρήσιμα. Με κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να επιβαρύνουν ελάχιστα το περιβάλλον και ακόμη να αποτελέσουν πηγή ενέργειας, ή πηγή υλικών υψηλής ποιότητας για τη βιομηχανία και το εμπόριο.
Ποιος θα δώσει λύση; Αξίζει να σημειωθεί ότι μεμονωμένα έχουν γίνει ορισμένες προσπάθειες για τη δημιουργία ενός συμβουλευτικού οργάνου, με σκοπό κυρίως την ενημέρωση των πολιτών. Παλαιότερα ένα πιλοτικό πρόγραμμα, που υποστηριζόταν από το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης, μετέδιδε μέσω του Διαδικτύου χάρτες και πληροφορίες , όχι μόνο για την κίνηση στην πόλη αλλά και για τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις περιοχές που πρέπει να αποφεύγουν οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού (ηλικιωμένοι, παιδιά, όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα).
10 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ
Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος βρίσκει τη Μητροπολιτική Περιοχή της Θεσσαλονίκης να αναζητά λύσεις σε πολλά προβλήματα του περιβάλλοντός της. Από αυτά, 10 προβλήματα είναι άμεσης προτεραιότητας για την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων της περιοχής:
- Ατμοσφαιρική ρύπανση από την κυκλοφορία των οχημάτων και ιδίως ένεκα της αύξησης χρήσης των ΙΧ και αντίστοιχης μείωσης της χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς
- Κυκλοφοριακός θόρυβος στους μεγάλους δρόμους σε επίπεδα πάνω από τα ανεκτά όρια
- Εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα πράσινου στην πόλη σε σχέση με τις διεθνείς προδιαγραφές
- Ελλιπής καθαριότητα της πόλης
- Ανεπαρκής έως ανύπαρκτη ανακύκλωση των αστικών στερεών απορριμμάτων
- Ανεξέλεγκτη διάθεση των τοξικών στερεών βιομηχανικών αποβλήτων
- Ρύπανση του Θερμαϊκού κόλπου από γεωργικά και βιομηχανικά απόβλητα καθώς και ένεκα διασυνοριακής ρύπανσης (ιδίως από την ΠΓΔΜ)
- Αναγκαιότητα υλοποίησης προγράμματος προστασίας και αναβάθμισης τους περαστικού δάσους (Σεϊχ-Σου)
- Σοβαρό έλλειμμα περιβαλλοντικού ελέγχου των πηγών ρύπανσης (επιχειρήσεις, οχήματα, θέρμανση κτιρίων) και των όρων που επιβάλλονται για τη λειτουργία τους
- Αναγκαιότητα ενίσχυσης της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία και της
ευαισθητοποίησης των πολιτών για να συμμετέχουν ενεργά.