Οι ηγέτες κρίνονται για τις αποφάσεις τους και η απόφαση του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη ,ιστορικής σημασίας για την πατρίδα μας και την Ευρώπη ,δείχνει πως η περπατησιά του, ξεχωρίζει από τις φωνές ίσων αποστάσεων.
Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα στο μέλλον να ζητήσει βοήθεια από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. και του Ν.Α.Τ.Ο. , σε πιθανή σύγκρουση ή θερμό επεισόδιο ή ακόμη και σε πόλεμο με την Τουρκία , αν τώρα δεν έπαιρνε μια γενναία και καθαρή θέση;
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Ευρώπη, την πατρίδα μας και τον κόσμο. Η ευρωπαϊκή αρχιτεκτονικής ασφάλειας που οικοδομήθηκε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο αμφισβητείται έντονα.
Στην αρχή αυτής της νέας εποχής και σε αυτό τον αγώνα η Ελλάδα δεν είναι ουδέτερη. Η χώρα μας βρέθηκε πάντα, στα 201 χρόνια της ανεξαρτησίας της, με την σωστή μεριά της ιστορίας, και το ίδιο κάνει και τώρα. Είμαστε μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και υπερασπιζόμαστε τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και του απαραβίαστου των συνόρων. Ίσες αποστάσεις ανάμεσα στον θύτη και στο θύμα δεν χωρούν.
Είναι επίσης σαφές ότι όσοι Ευρωπαίοι ηγέτες -σ΄ αυτούς συμπεριλαμβάνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης- μιλούσαν επιτακτικά για την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας δικαιώθηκαν. Η ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, αλλά και τα κράτη μέλη να επενδύσουν περισσότερο στην εθνική τους άμυνα, αποτελεί πια μια αδήριτη πραγματικότητα και θα αποτελέσει και ευρωπαϊκή προτεραιότητα. Η Ελλάδα είχε ήδη ξεκινήσει να ενισχύει την άμυνά της και το κάνει, κόντρα σε εκείνους που έλεγαν ότι «η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός». Και τώρα η ανάγκη αμυντικής θωράκισης τίθεται επιτακτικά επί τάπητος για ολόκληρη την Ευρώπη.