ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥΣ
ΜΕΛΕΤΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ ΖΩΝΗΣ ΜΕ ΑΥΣΤΗΡΗ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ ΤΟΥΣ

Την ώρα που δίνουμε αγώνα για το ΣΚΟΠΙΑΝΟ ζήτημα, το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην παραλία Θεσσαλονίκης παραμένει σχεδόν σκοτεινό τις νυχτερινές ώρες χωρίς φύλαξη και την ιδιά ώρα  οι τουρίστες φωτογραφίζονται στο σαφώς πιο καλό φωτισμένο έργο με τις γνωστές ομπρέλες της παραλίας σε μια χώρα που έχουμε 300 ημέρες ηλιοφάνεια τον χρόνο….η απάθεια του Δήμου την ώρα που στην Νέα Παραλία παίζουν δεν παίζουν τένις στα νέα γήπεδα όλα τα φώτα είναι αναμμένα κ φωτίζουν ακόμη και άδεια γήπεδα και ο παραλογισμός έχουν την τιμητική τους.

Επίσης το ίδιο και μελέτη φωτισμού να γίνει για τον Λευκό Πύργο και όλα τα μνημεία της πόλης που είναι τουριστικές ατραξιόν και σημεία αναφοράς της πόλης μας.

Συνθήματα γραμμένα στη βάση του ανδριάντα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, παγκάκια και τοίχοι γεμάτοι γκράφιτι, καλαθάκια απορριμμάτων μουτζουρωμένα με σπρέι, αλλά και βανδαλισμοί σε γλυπτά -μεταξύ των οποίων και το γνωστό έργο «Τρεις Κύκλοι» του Γιώργου Ζογγολόπουλου- αμαυρώνουν την εικόνα του παραλιακού μετώπου της Θεσσαλονίκης.

Με μια πρώτη ματιά, στη διάρκεια ενός περιπάτου, οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θαυμάζουν τη Νέα Παραλία και τα ξεχωριστά πάρκα της, σε μήκος 5,5 χιλιομέτρων. Το έργο έχει δώσει άλλον «αέρα» στην πόλη και έχει καταφέρει να αποσπάσει διεθνή βραβεία.

Ωστόσο, κοιτώντας πιο προσεκτικά θα αρχίσουν να παρατηρούν και τα «στραβά». Τα σπρέι στα αγάλματα, τα γραμμένα παγκάκια, τον μουτζουρωμένο περιβάλλοντα χώρο στο Βασιλικό Θέατρο, τα σιντριβάνια που δεν λειτουργούν, τα σπασμένα ξύλα και τα κλεμμένα φωτιστικά. Φθορές που προκαλούν, όχι μόνο άγνωστοι δράστες, αλλά και ο χρόνος, ο οποίος αφήνει το δικό του «χνάρι».

Οι άγνωστοι δρουν κυρίως βραδινές ώρες, με «συνεργό» το σκοτάδι. Οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας», εδώ και καιρό ζητούν τη φύλαξη και εποπτεία του χώρου, ενώ η διοίκηση του κεντρικού Δήμου αναφέρει πως -μετά τις καταστροφές στο γλυπτό Ζογγολόπουλου- δόθηκε εντολή σε υπαλλήλους του Τμήματος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης να κάνουν νυχτερινές περιπολίες.

Οι «Φίλοι της Νέας Παραλίας» συνέταξαν το υπόμνημα και το παρέδωσαν στη δημοτική αρχή. Μέσα από φωτογραφίες επιχείρησαν να δώσουν την ακριβή εικόνα που παρουσιάζει το παραλιακό μέτωπο, με τα σκουπίδια, τα μπάζα, τις ξεραμένες στέπες στον Κήπο του Απογευματινού Ήλιου, με τα κλεμμένα φωτιστικά στον Κήπο του Ήχου, με τα σκουριασμένα μέταλλα γύρω από το Αντλιοστάσιο της ΕΥΑΘ.

Επίσης έχουμε πάρα πολλά κρούσματα κλοπής στο ποδηλατοδρόμιο της πόλης όπου ανύποπτοι γονείς προσέχουν τα παιδιά τους και οι επιτήδειοι βρίσκουν ευκαιρία να αρπάξουν κινητά τσάντες και ότι άλλο μπορέσουν αφού αστυνομία δημοτική είναι ανύπαρκτη.

Αναρίθμητοι βανδαλισμοί έχουν σημειωθεί στο πέρασμα των χρόνων στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης, ωστόσο κάποιες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές, καθώς έχουν ξεπεράσει κάθε φαντασία.

Ο Λευκός Πύργος, σύμβολο της πόλης, έχει πέσει στο παρελθόν «θύμα» βανδαλισμού όχι μία, αλλά δύο φορές, από οπαδούς. Συνθήματα γραμμένα με σπρέι γράφηκαν στους τοίχους του μνημείου και «πονοκεφάλιασαν» τους αρχαιολόγους, οι οποίοι χρειάστηκε να κοπιάσουν πολύ ώστε να κατορθώσουν να καθαρίσουν το μνημείο.

Η ασπίδα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου «εξαφανίστηκε» μυστηριωδώς από τον χώρο όπου ήταν τοποθετημένη. Η χάλκινη ασπίδα, διαμέτρου 1,16 μέτρου και περίπου 100 κιλών, βρέθηκε αρκετό καιρό αργότερα από βατραχανθρώπους στη θάλασσα, σε βάθος πέντε μέτρων. Μετά τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης τοποθετήθηκε και πάλι δίπλα στο άγαλμα.

Είναι χαρακτηριστικό, επίσης, πως την ημέρα των εγκαινίων του δεύτερου τμήματος της Νέας Παραλίας, τον Δεκέμβριο του 2013 , άγνωστοι είχαν γράψει συνθήματα στο άγαλμα του Μέγα Αλεξάνδρου.