Ο Πρωθυπουργός εστίασε στα παρακάτω έργα για την πόλη της Θεσσαλονίκης

Ο Πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του χθες με εκπροσώπους τοπικών φορέων εστίασε στα παρακάτω έργα για την πόλη της Θεσσαλονίκης:
Α. Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης: Θα διεξαχθεί κανονικά, προσαρμοζόμενη στα ειδικά πρωτόκολλα που υποδεικνύουν οι ειδικοί επιστήμονες. Θα εγκαινιαστεί από τον ίδιο , με τρόπο που αναδεικνύει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει στην πόλη και κηρύσσει επίσημα την έναρξη του πολιτικού κύκλου του Φθινοπώρου, όπως γίνεται πάντα στη χώρα μας.
Β. Μετρό Θεσσαλονίκης: Θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία -όπως διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός- τον Απρίλιο του 2023. Στον σταθμό της Βενιζέλου έχουν ήδη ξεκινήσει οι εργασίες για την απομάκρυνση και την μελλοντική επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων πάντα σε πλήρη συμμόρφωση με την απόφαση που έλαβε το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο σταθμός αυτός θα είναι από τους ομορφότερους διεθνώς καθώς θα συνδυάζει το μεταφορικό του αντικείμενο με έναν υπερσύγχρονο μουσειακό χώρο.
Γ. Επιχειρηματικό πάρκο καινοτομίας: Ο Πρωθυπουργός συζήτησε, με τους επικεφαλής του Τhess INTEC και της Αλεξάνδρειας ζώνης καινοτομίας για τη δημιουργία επιχειρηματικού πάρκου που θα αποτελέσει έναν σημαντικό πόλο προσέλκυσης σημαντικών επιχειρήσεων, ταλέντων και Ελλήνων οι οποίοι έχουν φύγει στο εξωτερικό. Έχουν γίνει γρήγορα βήματα προκειμένου να μεταβιβαστεί το οικόπεδο 760 στρεμμάτων το οποίο βρίσκεται δίπλα στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», από το Υπερταμείο στο Υπουργείο Οικονομικών και αμέσως μετά -με ειδική νομοθετική διάταξη- στην Αλεξάνδρεια ζώνη καινοτομίας. Προχωρά η σύσταση της Εταιρείας Ανάπτυξης Επιχειρηματικού Πάρκου, υπάρχει, ήδη, μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία του Επιχειρηματικού Πάρκου.
Δ. Μητροπολιτικό Πάρκο στο στρατόπεδο Παύλου Μελά: Υπάρχουν υποψήφιοι ανάδοχοι για το πρώτο κομμάτι του έργου και έχουν δοθεί κατευθύνσεις για να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες μελέτες που αφορούν τα πολλά και εξαιρετικά ενδιαφέροντα κτίρια εντός του στρατοπέδου, ώστε το έργο αυτό -σε πλήρη ανάπτυξη- να προσφέρει στους κατοίκους της Δυτικής Θεσσαλονίκης έναν ποιοτικό «πνεύμονα πρασίνου».
Ε. Οδικά έργα: Απέκτησε πριν από λίγες μέρες προσωρινό ανάδοχο η σύνδεση της Εγνατίας με το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης που είχε εξαγγελθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, από τον Πρωθυπουργό. Δημοπρατήθηκαν δυο σημαντικά συμπληρωματικά έργα της Εγνατίας, το τμήμα Θέρμη-Γαλάτιστα και το τμήμα στα Μουδανιά, το οποίο ταλαιπωρεί τους επισκέπτες στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής. Εντός του επόμενου μήνα θα περάσει από την Διυπουργική Επιτροπή το έργο της αναβάθμισης της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Λεωφόρου -το λεγόμενο Fly Over- που θα ανακουφίσει σημαντικά την Θεσσαλονίκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε τη σημασία των οδικών εισροών για τουρισμό στη Βόρεια Ελλάδα από βαλκανικές χώρες, οι οποίες είχαν επίσης καλά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του κορονοϊού. «Κατά συνέπεια δεν μας δημιουργούν ιδιαίτερες επιδημιολογικές ανησυχίες και μπορούμε να ανοίξουμε από τις 15 Ιουνίου τα σύνορα με κάποιους βασικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους και τηρώντας φυσικά τα πρωτόκολλα ασφαλείας». Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός από την ίδια ημέρα 15 Ιουνίου και όχι από την 1η Ιουλίου που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, θα ξεκινήσουν και οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού από και προς τη Θεσσαλονίκη.
Προχωράει ο σχεδιασμός για την αναβάθμιση των μέσων μαζικής μεταφοράς της Θεσσαλονίκης.
Ο στόχος για κυκλοφορία 500 λεωφορείων στην Θεσσαλονίκη σε βάθος δώδεκα μηνών, όπως προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο, παραμένει και θα επιτευχθεί, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο σταθμό λεωφορείων «Μακεδονία». Σημειώνεται ότι η κατάσταση την οποία παραλάβαμε τον Ιούλιο του 2019, ήταν άκρως προβληματική, καθώς λειτουργούσαν περίπου 200 λεωφορεία. Η Κυβέρνηση, όπως επισήμανε ο Πρωθυπουργός σε συνάντησή του με εκπροσώπους των φορέων της πόλης, κινήθηκε πολύ γρήγορα και ήδη 125 καινούργια λεωφορεία των ΚΤΕΛ εξυπηρετούν, κυρίως, περιφερειακά δρομολόγια. «Υλοποιούμε», τόνισε, «το σχέδιο δράσης για τη βελτίωση των Αστικών Συγκοινωνιών» και πρόσθεσε: «Προφανώς, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε. Περιμένουμε τα 50 καινούργια λεωφορεία τα οποία θα αποκτήσει ο Δήμος της Θεσσαλονίκης. Και βέβαια ο ΟΑΣΘ θα προμηθευτεί και με leasing τριετίας 180 καινούργια, μισθωμένα, οχήματα τα οποία εκτιμούμε ότι θα ενταχθούν στο μεταφορικό έργο της πόλης το Φθινόπωρο, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο. Η σύμβαση με τα ΚΤΕΛ δημιούργησε, σχεδόν, 400 καινούργιες θέσεις εργασίας και αποτελεί πρότυπο για το πώς δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά προς όφελος των πολιτών».
Το σχέδιο της Κυβέρνησης για το νέο Ε.Σ.Υ.
Η Κυβέρνηση θα αξιοποιήσει είναι αποφασισμένη να οικοδομήσει το νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, διορθώνοντας παθογένειες και αντλώντας θετικά διδάγματα από την επιτυχημένη αντιμετώπιση του. «Μία από τις δεσμεύσεις που έχω αναλάβει», τόνισε ο Πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψη του στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, «είναι ότι θα χτίσουμε πάνω στην κρίση του κορονοϊού ένα νέο Εθνικό Σύστημα Υγείας, κρατώντας ως παρακαταθήκη τα μεγάλα του συγκριτικά πλεονεκτήματα και διορθώνοντας τις όποιες αδυναμίες». Επανέλαβε, ταυτόχρονα, τη δέσμευσή του για τη δημιουργία νέων, μόνιμων υποδομών όσον αφορά Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Αυξημένης Φροντίδας, για τις οποίες ήδη προχωρά ο σχεδιασμός. «Θα διαθέσουμε πόρους, από χορηγίες αλλά και δημόσιους πόρους, για να φτάσουμε το συντομότερο δυνατό στο μέσο ευρωπαϊκό όρο ως προς τα κρεβάτια». Σημειώνεται πως -όπως θύμισε σε εκπροσώπους φορέων της πόλης ο Πρωθυπουργός- το Σύστημα Υγείας της Κεντρικής Μακεδονίας έχει ήδη ενισχυθεί με 1.963 στελέχη και εξοπλίστηκε με 46 νέες κλίνες Μ.Ε.Θ.. Επιπλέον, μέχρι το Φθινόπωρο θα προστεθούν ακόμα 34 νέες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, αλλά και 35 κλίνες αυξημένης φροντίδας, στο πλαίσιο σχεδίου, που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός τις επόμενες εβδομάδες.
 

Πρόσφατα άρθρα